Meteen naar de inhoud

Ik ben Geertje

Ik ben opgegroeid in het bos. Daar leerde ik hutten bouwen, boompje klimmen, sluipen, kruipen, dromen, slootje springen en beestjes zoeken. Bij de scouting leerde ik geheime tekens volgen, waar het noorden ligt, hoe je fikkie stookt en welke planten eetbaar zijn. Als leidster heb ik dit tijdens kampen en wandeltochten ook weer doorgegeven aan jongere generaties.

Prehistorisch eten

Na mijn afstuderen als lerares geschiedenis ben ik in het PreHistorisch Dorp gaan werken.

Het PreHistorisch Dorp bestaat uit een klein prehistorisch dorpje waar schoolklassen, kinderfeestjes, bedrijven en andere groepen kunnen leren hoe je in de prehistorie kunt overleven. Daar experimenteerde ik wat voor eten de mensen in de prehistorie hebben gegeten en hoe ze het klaar maakten. Met potten van klei, groente uit de natuur, wilde kruiden als smaakmaker en granen en bonen maakten we avondeten zoals dat 2000 jaar geleden ook werd gegeten.
Kruiden en paddestoelen

Daarnaast ben ik geschoold in het herkennen en verzamelen van geneeskrachtige kruiden. Ik maak zalfjes, oliën, tincturen en ik droog ook kruiden. Ik leer eetbare paddestoelen zoeken en herkennen en ik blijf experimenteren met eetbare planten en doe onderzoek om mijn kennis uit te breiden van wat eetbaar is en wat niet. Hoe maak je bijvoorbeeld eikeltjeskoffie? Van welke wortels kan je meel maken? Hoe maak je ketchup van een inktzwam? Welke bloemen zijn lekker? Welke planten zijn geschikt voor een voorjaarsreinigingskuur?

Voedsel experimenten

Ook nu nog ben ik regelmatig in het prehistorisch dorp van Eindhoven te vinden. En ik blijf experimenteren met eetbare planten. Ik organiseer maandelijks experimentele workshops waarbij we bijvoorbeeld appelstroop te maken of koekjes te bakken van tamme kastanjes. Hiervoor kunt u zich individueel inschrijven Mail me maar als het u leuk lijkt om een keer mee te doen.

En nu:

Ik geef regelmatig wildplukwandelingen in de natuur en ik verzorg lezingen over floralore, verhalen over kruiden, struiken en bomen. Ook werk ik voor het natuureducatie-programma het Bewaarde Land en Stichting Transfarmers. Tijdens natuurvaardighedenweekenden geef ik workshops. Bijvoorbeeld ‘kruiden-EHBO’, ‘vilten met wilde dierenharen’ en ‘creatief probleem oplossen in survival-situaties’.

Daarnaast ben ik één van de oprichters en bestuurslid van het Nederlands Wildplukkersgilde. Het Wildplukkersgilde is een beroepsvereniging voor wildplukgidsen en wil het wildplukken met respect voor de natuur bij een breed publiek onder de aandacht brengen.

Wandeloogst

En ik organiseer wandelingen en workshops eetbare planten zoeken, proeven en bereiden. Daarover vind je op de activiteiten-pagina, in de agenda en op de pagina workshops meer informatie. Mail of bel me gerust als je meer wilt weten.

Tot ziens!

Groeten, Geertje.