Meteen naar de inhoud

Floralore

Welkom op de pagina van Floralore. Floralore staat voor verhalen, legenden en mythen (lore) over planten, struiken en bomen (flora). Net voordat veel oude verhalen en gebruiken in de 19e eeuw door de industrialisering ten onder dreigde te gaan, stond er een groep mensen op die in afgelegen streken en kleine gehuchten deze verhalen verzamelden. Denk maar aan de sprookjes van de (verzamel-)gebroeders Grimm.

Verhalen die over het volk gingen, noemde men folklore, een bekende term. Verhalen die specifiek over de natuur gingen, noemde men plantlore, en term die verloren is gegaan. Daarnaast vind ik dat de term plantlore niet helemaal de lading dekt. Bij planten denkt men immers aan lage begroeiing en niet zozeer aan bomen en struiken. Vandaar dat ik voor de term floralore heb gekozen.

Al zal deze term ook niet helemaal de lading dekken want ik ga het ook over paddestoelen hebben. Die vormen, naast de flora en de fauna, een apart groep: de funga. Dus wie weet komt er in de toekomst ook wel een fungalore-pagina alhoewel ik een andere naam zou prefereren. Voor suggesties houd ik me aanbevolen…

Nieuws! Floralore in de polder

Na jaren van verhalen vertellen, gaan ze nu, op veler verzoek, ook op papier geschreven worden. In de maak is het eerste floralore-boek van een reeks van drie. Dit boek zal gaan over polderplanten. We bespreken 12 polderplanten -struiken en -bomen. Na dit boek zal een vergelijkbaar boek over de floralore van bosplanten en stadsplanten verschijnen.

Floralore in de polder wordt een doe-boek. Naast verhalen over het cultuur-historisch gebruik van planten wordt de lezer ook uitgedaagd om met die planten aan de slag te gaan. Met behulp van duidelijke instructies en een herbarium kun je met deze polderplanten alle kanten op. Elk hoofdstuk sluit af met een sprookje met de polderplant in de hoofdrol.

De voorlopige publicatiedatum is 21 maart 2025 . Heb je interesse in dit boek? Meld dat dan nu hier:  via het contactformulier. We brengen je dan tzt als eerste op de hoogte !

Floralore in de polder, over de cultuur-historie van polderplanten. Vanaf 21 maart 2025 in de winkel.